Monday, September 6, 2010

[19] Makanan : Akok


Kalau datang ke Terengganu, carilah kuih akok yang terkenal dengan rasanya yang lembut dan lemak. Jika anda terfikir bagaimanakah rasanya kuih akok ini, rasanya adalah lebih kurang kuih bingka tetapi lebih lembut dan berlemak.

Kuih akok ada beberapa jenis seperti kuih akok biasa dankuih akok telur. Kuih akok dibuat daripada telur dan santan menghasilkan sebuahkuih yang lemak dan manis. Kuih akok telur pula lebih banyak telur yang terkandung di dalam resipinya dan pastinya ia lebih berlemak.

Penulis juga sering menjadikan kuih akok sebagai pemanis mulut ketika berbuka puasa. Ia juga amat sesuai dihidangkan pada waktu minum petang. Kuih akok boleh didapati di hari-hari biasa juga kerana ia ada dijual di kedai-kedai kecil di tepi jalan-jalan Terengganu yang dijual bersama kuih bahulu

Bereh boh !

No comments:

Post a Comment